SK CZ DE CH HU AT BG

Zpět

MACA peruánská (Lepidium Meyenii) a její účinky při léčbě neplodnosti

Přidáno: 05:00, 17.08.2010 Počet shlédnutí: 4920

17 August 2010

Peruánská MACA je pěstována již několik tisíciletí. Byla důležitou složkou stravy a také významným obchodním artiklem obyvatel vysokých poloh And. Pro své vlastnosti se MACA stala potravinou určenou pouze pro vysoké společenské vrstvy. Během staletí se o cenných vlastnostech MACY měli možnost přesvědčit španělští dobyvatelé. Znalosti o jejích účincích přivezli do Španělska a MACA se dostala až na stůl královské rodiny. Později však upadla do zapomnění a byla známa pouze v některých peruánských společenstvích. Teprve v šedesátých letech minulého století se peruánští, němečtí a američtí vědci znovu začali zajímat o MACU jako o "ztracený poklad And". Klinické a laboratorní výzkumy potvrdily její hodnoty a probudily velký zájem o MACU v celém světě.

Maca má příznivý vliv na mužskou erekci, ženskou frigiditu, plodnost, stimuluje sexuální funkce, zvyšuje libido, kladně působní na prostatu.

MACA, tato malá, nenápadná bulva v sobě skrývá:
10-13% bílkovin, 25-78% uhlohydrátů, 8,5% vlákniny a více než 2% tuků, velké množství aminokyselin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitová, oleinová, laurová, stearová), zastoupeny jsou steroly (kampesterol, stigmasterol , beta-sitosterol), třísloviny, saponiny, terpenoidy, biologicky aktivní aromatické izothiokyanátem (benzyl izothiokyanátem, p-methoxybenzyl izothiokyanátem), vitaminy (A, B1, B2, B6, C, E), minerály (vápník, železo, měď, zinek , hořčík, draslík, sodík, jód).

MACA má díky obsahu vysoce hodnotných bílkovin, aminokyselin, vitamínů, minerálů a sterolů velmi významnou výživovou hodnotu. Používá se v případech podvýživy, v období rychlého růstu, v období těhotenství a kojení. Je používána jako prostředek imunostimulační, pomáhá při léčbě tuberkulózy a nádorových onemocnění. Steroly obsažené v rostlině mají spolu s dalšími látkami energetizující účinky a zvyšují svalovou výkonnost. MACA se proto stává součástí stravy vrcholových sportovců. MACA udržuje pevnost kostí a sílu svalů a zabraňuje nadměrnému opotřebení kloubů a šlach, což je velmi důležité u mladých sportovců. Zvyšuje fyzickou zdatnost a odolnost při zátěži, urychluje regenerační procesy.

Použití MACY vychází z tradic i poznatků vědy a je velmi široké:
regeneruje organismus, navrací a posiluje vitalitu, zvyšuje odolnost organismu, mírní deprese, psychické vyčerpání, neurózy, chronickou únavu. MACA užívaná studenty zlepšuje paměť a schopnost učit se. Osobám vyššího věku MACA pomáhá udržet pevnost kostí a sílu svalů, užívaná delší dobu pomáhá udržet dobrý zrak a sluch, osvěžuje paměť, dodává vitalitu a tím posiluje sebevědomí. MACA je nepostradatelnou výživou nemocných, mírní vedlejší účinky chemoterapie a radioterapie, urychluje růst vlasů po chemoterapii, pomáhá organismu rychleji navrátit síly, usnadňuje hojení ran, podporuje léčbu anemie, tuberkulózy, akné, nechutenství, pomáhá předcházet vzniku osteoporózy a podílí se na její léčbě.

Pozitivní vliv MACY na plodnost žen i mužů vyjadřují indiáni větou: "MACA má moc darovat bezdětným manželům potomky". MACA má pozitivní vliv na tvorbu a kvalitu spermií, pomáhá při impotenci, zvyšuje libido a vitalitu, stimuluje sexuální aktivitu člověka. Upravuje nepravidelnou menstruaci, reguluje hormonální činnost. MACA se stala také oblíbeným prostředkem harmonizujícím organizmus ženy v období menopauzy.

Stimuluje sexuální aktivitu.Pomáhá při impotenci a frigiditě. Zvyšuje libido a vitalitu. Zvyšuje sexuální kondici. Má pozitivní vliv na tvorbu a kvalitu spermií. Podporuje správnou funkci vaječníků. Pomáhá uchovat sexuální funkce do vysokého věku. Pomáhá při léčbě neplodnosti žen i mužů.

Maca - zdraví a síla muže
Zvyšuje sexuální kondici a pomáhá ji uchovat do vyššího věku. Zvyšuje odolnost vůči stresovým faktorům. Pomáhá udržet hormonální rovnováhu, zvyšuje hladinu androgenu. Brání vzniku osteoporózy. Pomáhá při impotenci, zvyšuje libido. Podporuje erekci. Harmonizuje stav v období andropauzy. Pomáhá udržovat svaly v dobré kondici. Zpomaluje procesy stárnutí. Významně posiluje činnost mozku duševně pracujících. Předchází syndromu chronické únavy.

Peruánské ženy začínají používat MACU již od věku 3 let, zůstávají silné, plodné, produktivní a mají neuvěřitelnou výdrž až do pozdního věku. MACA zvyšuje ženské libido a k dosažení nejlepších výsledků se má užívat denně.

MACA celkově pomáhá při:

  • Mužské impotenci, ženske frigiditě.
  • Dlouhodobě výrazně podporuje erekci.
  • Stimuluje sexuální funkce.
  • Zvyšuje libido.
  • Klinické testy potvrdily pozitivní vliv na potenci, objem semene a pohyblivost a počet spermií.
  • Neplodnost (zvyšuje počet a pohyblivost spermií).
  • Kladně působí na prostatu.

MACA - POUŽITÍ:
MACA se používá také při chronické únavě, nechutenství, osteoporóze, nepravidelné menstruaci, hormonálních poruchách, depresivních náladách, při sexuálních poruchách, neplodnosti, impotenci, frigiditě a sterilitě mužů i žen, mírní deprese, psychické vyčerpání a neurózy, podporuje léčbu anemie, tuberkulózy, akné. Je doporučována osobám s vysokou fyzickou zátěží. MACA navrací a posiluje vitalitu, zvyšuje odolnost organismu, zpomaluje proces stárnutí. Užívá se jako podpůrný prostředek při závažných onemocněních.

Maka - způsob přípravy:
1 kávovou lžičku prášku denně rozmíchat v menším množství vody, ovocné šťávy, mléka nebo jogurtu a vypít během jídla, nejlépe při snídani. Děti od 3 let 1/2 lžičky denně. Sportovci 1 vrchovatou lžičku. Podle názoru odborníků je optimální denní dávka MACY 5-7 g (1 čajová lžička). Nabízíme Vám proto MACU ve formě sypkého prášku a nikoli v želatinových kapslích, kterých by bylo třeba spolknout k dosažení požadovaných účinků 10-14 kusů. A někdy i více.

Pro zajímavost:
Sušené kořeny MACY mohou být skladovány až 7 let, aniž by ztratily svou hodnotu. Prášek z mletých kořenů MACA se pro vysoké výživné hodnoty dodává i do nápojů a používá v kuchyni při přípravě pečiva, salátů, pudinků, koktejlů a jiných potravin. S radostí Vám můžeme oznámit, že díky MACE je na světě mnoho maminek, které se těší ze svých dlouho očekávaných potomků.

Maca peruánska

MACA - "Z výšin původem dobrá potrava, která posiluje" - tak ji nazývá jeden z indiánských kmenů. MACA je tak starou rostlinou, že nikdo neví, kdy ji začali lidé používat. MACU pěstovali již predinkaské kultury, ale největšího rozšíření dosáhla za časů Inků. Tvořila důležitou složku stravy a také významný obchodní artikl obyvatel vysokých And.

MACA (Maca - Lepidium meyenii Walp.) Je jednou z nejvíce rostoucích rostlin na světě. Roste v Andách v Peru, ve výškách 3500 až 4500 m nm. MACA připomíná vzhledem řepu. Obsahuje neobyčejné množství výživných složek. Sušená MACA se může konzervovat mnoho let, aniž by ztratila cokoli ze svých cenných vlastností.

S MACOU je spojená stará indiánska legenda.Podle ní je MACA darem boha Virakočův kmenu, jehož obyvatelé žili v krutých klimatických podmínkách těžko přístupných výšin And. Virakočův, darující MACU obyvatelům hor, do ní dal vše potřebné ke zdravému a dlouhému životu - cenné bílkoviny, minerály, vitamíny a dodal ještě cosi pro sílu ... a chuť plodit potomky.

Po staletí se o pravdivosti legendy měli možnost přesvědčit španělští dobyvatelé. Jejich koně v tamních krutých podmínkách slábli a nechtěli se rozmnožovat. Španělé podávali MACU podle rad indiánů a vyzkoušeli tak její posilující a afrodiziakální vlastnosti. Tak získala MACA označení "afrodiziakum". Znalosti o této rostlině a jejích účincích pak přivezli dobyvatelé do Španělska, kde se stala součástí jídelníčku královské rodiny. Později však upadla do zapomnění. Teprve v šedesátých letech minulého století se vědci z celého světa začali zajímat o "ztracený poklad And". Jejich publikace probudily o MACU zájem.

Laboratorní a klinické výzkumy potvrdily významnou výživovou hodnotu MACY, která má velmi příznivý vliv na funkce organismu, na jeho vitalitu a dobrou fyzickou i psychickou kondici, vytrvalost, zvýšení odolnosti vůči stresu, délku a komfort života. Zájem o ni stále roste. Rostlina je považována za člena druhu Lepidium meyenii. Nejprve ji pozoroval Gerhard Walpers v roce 1843. Po prostudování různých vzorků od roku 1960, si botanici nejvíce považují MACY L. Peruvianum. Tato novější označení provedl Dr. Gloria Chacon. Latinský název uznán USDA je nadále Lepidium meyenii, však většina současných botaniků používá název "peruvianum" a považují ho za nejpřesnější popis druhu. Tvar růstu, velikost a proporce jsou podobné ředkvi a tuřínu, se kterým jsou příbuzné. Plody obsahují dvě malé (2-2.5 mm) červeno-šedá vejčitá semena. Semena jsou jediným prostředkem reprodukce, klíčí ve lhůtě pěti dnů, pokud existují dobré podmínky. MACA se velmi liší ve velikosti a tvaru kořene, který může být trojúhelníkový, vyrovnaný kruhový, kulatý nebo obdélníkový. MACA může být smetanovo-zlatá, červená, fialová, modrá, černá a zelená. Každý z nich je považován za geneticky jedinečné odrůdy. Krémové barvy kořenů jsou nejčastěji pěstované a oblíbené v Peru, a to pro jejich zvýšenou sladkost a velikost. Modrá a černá MACA má nejvíce energie, jsou sladké i mírně hořké chuti. Červená MACA se také stává oblíbenou u mnoha lidí, a bylo klinicky prokázáno, že snižuje velikost prostaty u potkanů. Tyto tři ekotypy jsou nejvíce vyvážené a používané. MACA je tradičně pěstována v nadmořské výšce přibližně 4100-4500 metrů. Dobře roste pouze v chladném podnebí v relativně chudé zemědělské půdě. Téměř všechny MACY pěstované v Peru jsou ekologické, protože se v těchto vysokých nadmořských výškách vyskytuje málo škůdců. MACA bývá zřídkakdy napadena. MACA se zpravidla suší pro další zpracování, což dává asi 1,5 tuny z hektaru. Po dobu 2000 let byla MACA důležitým tradičním jídlem a léčivou rostlinou. Je považována za vysoce výživnou potravinu i jako lék, který zvyšuje sílu, vytrvalost a působí také jako afrodisiakum. Kromě cukrů a bílkovin MACA obsahuje uridin, kyselinu jablečnou a její benzoyl deriváty a glukosinoláty. MACA je bohatá na minerály, především selen, vápník, hořčík a železo. Obsahuje mastné kyseliny, včetně kyseliny linoleové, kyseliny palmitové a kyseliny olejové, 19 aminokyselin a polysacharidy. MACA se sbírá a využívá lidmi v andských horách po staletí. Bylo prokázáno, že až do konce roku 1980 se MACA pěstuje v omezeném množství kolem jezera Junín, ve střední Peru. V Peru se MACA připravuje a spotřebovává několika způsoby, ale tradičně je vždy vařená. Čerstvě sklizená může být pečená v jámě (tzv. Huat), a toto je považováno za delikatesu. Čerstvé kořeny jsou obvykle k dispozici pouze v okolí pěstitelů. Z kořenů může být také kaše. Pokud se nechá kvasit, vzniká slabé pivo chicha de maca. Listy mohou být i v syrovém stavu součástí salátů. Gelatinová MACA je mnohonásobně silnější než sušené kořeny, a je využívána hlavně pro terapeutické a léčivé účely.

Diskuse

(0 komentářů)
Žádné komentáře
  • Partnerská tříměsíční kúra - vitamíny pro podporu plodnosti muže a ženy. BlueFertil a PinkFertil od KIWU WUKI
  • SLEVY - Jak Otěhotnět - www.ifertility.cz
  • BlueFertil - doplněk stravy pro zlepšení mužské potence a kvality spermií
  • PinkFertil - doplněk stravy pro ženy pro zlepšení plodnosti
  • Ovulační a těhotěnské testy pro podporu plodnosti
  • Previous
  • Další

Přihlášení